KEMAHIRAN INSANIAH YANG DIPEROLEH SEMASA MELALUI LATIHAN INDUSTRI DI CEM | PUSAT PEMBANGUNAN KEUSAHAWANAN DAN KEBOLEHPASARAN GRADUAN
» ARTIKEL » KEMAHIRAN INSANIAH YANG DIPEROLEH SEMASA MELALUI LATIHAN INDUSTRI DI CEM

KEMAHIRAN INSANIAH YANG DIPEROLEH SEMASA MELALUI LATIHAN INDUSTRI DI CEM

Kemahiran Insaniah yang Diperoleh Semasa Melalui Latihan Industri di CEM

oleh: Nur Zanariah Madihi

Kemahiran insaniah merujuk kepada kemahiran yang berkaitan dengan cara seseorang bekerja dan berinteraksi dengan orang lain. Kemahiran insaniah sering digambarkan sebagai sifat peribadi, ciri personaliti atau kebolehan komunikasi. Contohnya, komunikasi, kerja berkumpulan, penyesuaian, penyelesaian masalah, kreativiti, kecerdasan emosi, pengurusan masa, dan kepimpinan. Kemahiran ini amat berharga di pelbagai industri dan peranan serta menyumbang kepada kejayaan peribadi dan profesional.

1. Komunikasi

Kemahiran komunikasi meliputi pelbagai kemampuan yang berkaitan dengan menyampaikan maklumat, idea, dan emosi secara berkesan kepada orang lain. Ia penting dalam kedua-dua suasana peribadi dan profesional.

Komunikasi lisan dan bukan lisan adalah penting. Komunikasi lisan membolehkan saya menyatakan diri secara jelas dan yakin melalui kata-kata yang diucapkan. Di sisi lain, komunikasi bukan lisan dapat ditunjukkan melalui bahasa badan, ekspresi wajah, isyarat, dan mata.

Dalam komunikasi, kejelasan dan kesimpulan juga merupakan cara untuk menyampaikan mesej sama ada melalui percakapan atau penulisan. Kemahiran mendengar juga penting dalam komunikasi kerana ia melibatkan saya untuk mendengar secara aktif, memahami perspektif orang lain, dan bertindak balas dengan tepat.

Ini adalah proses penapisan berterusan bagi cara saya menyatakan diri dan berinteraksi dengan orang lain untuk mencapai hasil yang diinginkan dan membina hubungan yang bermakna.

2. Kerja Berkumpulan

Kerja berkumpulan merujuk kepada kerjasama sekelompok individu untuk mencapai matlamat bersama atau menyelesaikan tugasan. Ia melibatkan kerjasama yang bersepadu, menggunakan kekuatan setiap ahli, dan menyokong satu sama lain untuk mencapai objektif bersama.

Komunikasi adalah penting untuk kerja berkumpulan yang lebih baik kerana ia memerlukan semua orang berkongsi pendapat, maklumat, dan idea untuk memastikan semua orang berada pada halaman yang sama secara berkesan.

Kerja berkumpulan yang berkesan didorong oleh matlamat bersama. Apabila ahli pasukan menyelaraskan usaha mereka kepada visi bersama, ia membina perpaduan, motivasi, dan rasa kekitaan. Sebagai satu pasukan, kita perlu menyesuaikan diri dan fleksibel untuk mengemudi keadaan, keutamaan, dan cabaran yang berubah-ubah.

Bersikap terbuka kepada idea baru dan bersedia menyesuaikan rancangan adalah penting untuk mencapai kejayaan dalam persekitaran yang dinamik.

3. Penyelesaian Masalah

Kemahiran menyelesaikan masalah merujuk kepada keupayaan mengenal pasti, menganalisis, dan menyelesaikan masalah dengan berkesan dan cekap.

Kemahiran ini penting dalam pelbagai aspek kehidupan terutamanya untuk diri dan pasukan. Kreativiti membolehkan individu meneroka pendekatan dan perspektif yang tidak konvensional untuk menyelesaikan masalah dengan berkesan.

Menilai maklumat secara objektif dan membuat keputusan berdasarkan bukti dan logik adalah penting. Pemikiran kritis melibatkan pertanyaan kepada andaian, mempertimbangkan sudut pandangan alternatif, dan menganalisis potensi penyelesaian yang berbeza.

Kemahiran ini melatih kemampuan saya untuk menggunakan sumber yang ada, termasuk pengetahuan, kemahiran, alat, dan teknologi, untuk menyelesaikan masalah dengan cekap.

Dengan mengasah kemahiran menyelesaikan masalah, saya boleh menangani isu-isu dengan berkesan, membuat keputusan berdasarkan maklumat yang ada, dan mencapai matlamat dalam pelbagai konteks peribadi dan profesional.

4. Pengurusan Masa

Kemahiran pengurusan masa merujuk kepada keupayaan mengutamakan tugasan, memperuntukkan masa secara berkesan, dan memaksimumkan produktiviti. Ia melibatkan menguruskan masa dengan bijak untuk mencapai matlamat dengan cekap sambil menyeimbangkan pelbagai tanggungjawab dan komitmen.

Mengenal pasti tugasan berdasarkan keperluan dan kepentingan membolehkan saya memperuntukkan masa dan sumber dengan sewajarnya.

Mencipta pelan atau jadual berstruktur membantu mengatur tugasan dan memperuntukkan masa untuk setiap aktiviti. Kemahiran pengurusan masa memerlukan disiplin diri, organisasi, dan amalan, tetapi ia dapat membawa kepada peningkatan produktiviti dan kejayaan keseluruhan dalam usaha peribadi dan profesional.

++++

Lt. Muda (PA) Nur Zanariah Madihi ialah pelajar tahun akhir Bacelor Sastera Bahasa dan Linguistik Melayu dengan Kepujian, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi. Beliau telah menjalani Latihan Industri di Pusat Pembangunan Keusahawanan dan Kebolehpasaran Graduan (CEM) pada September 2023 - Februari 2024.

Tarikh Input: 25/12/2023 | Kemaskini: 14/04/2024 | ludinata

SXEcEAP~