READ@UNI SIRI 2 CEM - | PUSAT PEMBANGUNAN KEUSAHAWANAN DAN KEBOLEHPASARAN GRADUAN
» ARTIKEL » READ@UNI SIRI 2 CEM -

READ@UNI SIRI 2 CEM -

Buku: 'Winning from Within"
Karya: Erica Ariel Fox
Resensi: Nur Suhaila Juharei, Pegawai Tadbir CEM

"Winning from Within" oleh Erica Ariel Fox menggali konsep kepemimpinan diri dan pengurusan emosi untuk mencapai keberhasilan dalam kehidupan peribadi dan profesional. Buku ini menyoroti pentingnya memahami dan mengendalikan emosi dalaman untuk mencapai matlamat dan impian kita.

Fox menekankan konsep "Inner Negotiation" yang mengajak pembaca untuk menjalani dialog dalaman yang jujur dan telus dengan diri sendiri. Dia menunjukkan bagaimana memahami dan mengintegrasikan berbagai "sisi" diri kita yang mungkin bertentangan untuk mencapai kesepaduan dan keseimbangan.

Melalui kisah, contoh, dan latihan praktikal, buku ini membimbing pembaca melalui perjalanan pengenalan diri yang mendalam, membantu mereka mengenali kekuatan dan kelemahan mereka sendiri, serta cara untuk menghadapi cabaran dan mencapai potensi mereka sepenuhnya.

Dengan pendekatan yang holistik dan praktikal, "Winning from Within" memberikan pandangan yang mendalam dan memberdayakan pembaca untuk membawa perubahan positif dalam kehidupan mereka dengan memahami dan mengendalikan dunia emosi dalaman mereka.

Dari buku "Winning from Within" oleh Erica Ariel Fox, pembaca dapat mempelajari beberapa konsep dan pandangan yang berharga yang dapat membantu mereka dalam membangunkan diri dan mencapai keberhasilan:

1. Pemahaman Emosi Dalaman

Buku ini mengajak pembaca untuk memahami peranan emosi dalaman ketika membuat keputusan dan tindakan. Dengan memahami perasaan dan keinginan yang muncul dari dalam diri, kita dapat mengambil tindakan yang lebih bijak dan sesuai dengan matlamat diri.

2. "Inner Negotiation"

Konsep "Inner Negotiation" mengajarkan pembaca untuk menerapkan dialog dalaman yang jujur dengan diri sendiri. Hal ini membantu dalam mengatasi konflik internal dan mencapai kesepaduan antara berbagai sisi diri yang mungkin bertentangan.

3. Integrasi Diri

Buku ini mendorong pembaca untuk mengintegrasikan berbagai aspek keperibadian mereka, termasuk kekuatan dan kelemahan, untuk mencapai kesepaduan dan keseimbangan dalam kehidupan. Dengan memahami dan menerima berbagai sisi diri, kita dapat menghadapi hidup dengan lebih kukuh.

4. Pemimpin Dalam Diri

Pembaca diajak untuk mengakui dan mengasah kepemimpinan dalam diri mereka sendiri. Ini melibatkan pengembangan kesedaran diri, keberanian, dan kepercayaan diri untuk mengambil inisiatif dan menginspirasi orang lain.

5. Penerapan Prinsip-prinsip Kepemimpinan Diri

Buku ini menawarkan pandangan praktikal dan latihan untuk membantu pembaca menerapkan prinsip-prinsip kepemimpinan diri dalam kehidupan sehari-hari. Melalui latihan-latihan ini, pembaca dapat mengasah keterampilan emosional mereka dan mencapai transformasi diri yang bererti.

Kesimpulannya, "Winning from Within" menyediakan pandangan yang mendalam dan bermanfaat tentang pembangunan diri dan kepemimpinan. Ini adalah sumber inspirasi yang baik kepada sesiapa pun yang ingin menjelajahi potensi diri mereka dan mencapai keberhasilan yang bererti dalam kehidupan mereka.

Tarikh Input: 11/04/2024 | Kemaskini: 16/04/2024 | zul_mohd

SXEeEAQ~