Pembentukan NCEC: Kelestarian Ekonomi Kitaran | PUSAT PEMBANGUNAN KEUSAHAWANAN DAN KEBOLEHPASARAN GRADUAN
» ARTIKEL » Pembentukan NCEC: Kelestarian Ekonomi Kitaran

Pembentukan NCEC: Kelestarian Ekonomi Kitaran

Pembentukan Majlis Ekonomi Kitaran Nasional (NCEC): Menuju Kelestarian dalam Pengurusan Ekonomi Kitaran

oleh: Rudy Ludinata, Timbalan Pengarah CEM

Pada 23 Ogos yang lalu, kerajaan Malaysia mengambil langkah yang bersejarah dengan meluluskan penubuhan Majlis Ekonomi Kitaran Nasional (NCEC) bagi sisa pepejal. Pengumuman ini telah diumumkan oleh Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming, dalam sidang media di Putrajaya. Penubuhan NCEC adalah langkah penting dalam mempercepatkan agenda peralihan pengurusan sisa pepejal daripada ekonomi linear kepada ekonomi kitaran secara holistik.

Pengurusan sisa pepejal dalam ekonomi linear melibatkan pengambilan bahan mentah untuk menghasilkan produk, dan produk tersebut kemudian digunakan dan dibuang setelah hayat penggunaannya berakhir. Model ini bukan sahaja memberi kesan kepada alam sekitar, tetapi juga mengakibatkan pengurangan sumber semulajadi yang tidak mampan. Dalam konteks ini, NCEC adalah satu inisiatif berimpak tinggi dalam pengurusan sisa pepejal negara.

Ekonomi Kitaran, sebaliknya, merangkumi prinsip-prinsip penting seperti pengurangan pembaziran, penggunaan semula bahan, pemulihan, dan kitar semula produk. Ini adalah pendekatan yang lebih mampan dan berkesan dalam pengurusan sisa pepejal dan sumber semulajadi. Konsep Ekonomi Kitaran membawa beberapa manfaat yang signifikan, termasuk:

1. Kelestarian Alam Sekitar

Pengurangan pembaziran dan pemulihan bahan membantu melindungi alam sekitar negara kita yang indah.

2. Ekonomi yang Lebih Berkesan

Dengan menggalakkan penggunaan semula dan pemulihan bahan, ia boleh mengurangkan kos pengeluaran dalam jangka panjang.

3. Penciptaan Pekerjaan (keusahawanan):

Peralihan ke Ekonomi Kitaran mencipta peluang pekerjaan baru dalam sektor pemulihan dan kitar semula.

4. Inovasi

Konsep ini membuka peluang untuk inovasi dalam produk dan perkhidmatan yang lebih baik menepati keperluan kelestarian.

Majlis NCEC ini akan memberikan platform nasional untuk menyatukan semua pihak berkepentingan dalam sektor ekonomi kitaran. Ini termasuk pembangunan pasaran dan permintaan terhadap bahan kitar semula, serta bentuk produk yang menggalakkan kitaran hayat melalui penggunaan semula, kitar semula, dan mesra alam.

Dalam usaha untuk merancakkan aktiviti ekonomi masyarakat melalui pelaksanaan Ekonomi Kitaran, Malaysia juga akan mengambil langkah-langkah seperti menggalakkan pengasingan sisa di punca, meningkatkan sistem pengumpulan sisa pepejal, menyediakan infrastruktur yang sesuai, dan mewujudkan platform kerjasama antara sektor awam, swasta, dan komuniti.

Menurut Nga Kor Ming, Malaysia masih perlu berusaha lebih keras untuk mencapai sasaran kitaran sampah yang telah ditetapkan. Pada tahun 2015, kadar kitaran sampah hanya mencapai 15 peratus, tetapi ia telah meningkat kepada 33.17 peratus. Sasaran Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara adalah mencapai 40 peratus menjelang tahun 2025, namun Malaysia masih berada di bawah paras antarabangsa yang diinginkan, iaitu antara 60 hingga 70 peratus. Dengan penubuhan NCEC, Malaysia berharap dapat mempercepatkan pelaksanaan inisiatif ini dan mencapai sasaran baharu yang akan ditentukan dalam mesyuarat pertama majlis tersebut pada Disember depan.

Langkah-langkah ini menunjukkan komitmen Malaysia dalam menerapkan Ekonomi Kitaran sebagai satu aspek penting dalam pembangunan negara demi mencapai kelestarian dan melindungi alam sekitar kita. Dengan NCEC, Malaysia berada di landasan yang betul untuk mewujudkan masa depan yang lebih lestari dan efisien.

Sumber rujukan:

Tarikh Input: 15/09/2023 | Kemaskini: 15/09/2023 | ludinata