Nasihat Anda Kepada Graduan Yang Baru Bergraduat | PUSAT PEMBANGUNAN KEUSAHAWANAN DAN KEBOLEHPASARAN GRADUAN
» ARTIKEL » Nasihat Anda kepada graduan yang baru bergraduat

Nasihat Anda kepada graduan yang baru bergraduat

Apakah Nasihat Anda kepada graduan yang baru bergraduat dan kepada mereka yang baru memasuki pasaran kerja? Apa yang anda harap diberitahu semasa memulakan pekerjaan anda?

Berikut merupakan beberapa nasihat bagi graduan yang baru bergraduan dan mereka yang baru memasuki pasaran kerja:

• Sentiasa bersikap terbuka kepada maklum balas. Tiada siapa yang sempurna dan semua orang mempunyai ruang untuk berkembang. Bersikap terbuka kepada maklum balas daripada pengurus, rakan sekerja dan pelanggan anda. Ini akan membantu anda mengenal pasti apa yang boleh diperbaiki dan menjadi pekerja yang lebih baik.
  • Bersedia untuk belajar. Dunia pekerjaan sentiasa berubah, jadi ia amat penting untuk bersedia mempelajari perkara-perkara baharu. Ini boleh dimaksudkan dengan mengambil tanggungjawab baharu di tempat kerja, mempelajari kemahiran baharu atau dengan hanya mengikuti perkembangan terkini terhadap trend industri.
  • Jadi seorang yang proaktif. Jangan tunggu sesuatu perkara datang kepada anda. Ambil inisiatif dan cari peluang untuk belajar dan berkembang. Ini boleh dimaksudkan dengan secara sukarela mengendalikan projek baharu, mengambil kerja tambahan atau dengan hanya meminta lebih tanggungjawab daripada Pengurus anda.
  • Bekerja dalam kumpulan. Tiada sesiapa yang boleh berjaya secara berseorangan. Bersedia bekerjasama dengan orang lain dan dalam projek. Ini akan membantu anda untuk membina hubungan, belajar daripada orang lain, dan mencapai matlamat yang sama.
  • Jadilah seorang yang positif. Sikap positif boleh menular. Bawa sikap positif dalam pekerjaan setiap hari dan anda akan lebih cenderung untuk memberi kesan positif kepada pasukan dan syarikat anda.

Berikut adalah beberapa perkara yang saya harap diberitahu semasa memulakan kerjaya saya:

• Tidak mengapa melalukan kesilapan. Semua orang membuat kesilapan, dan itulah cara anda belajar untuk berkembang. Jangan takut untuk mengambil risiko dan mencuba perkara baharu.
  • Jangan takut untuk meminta pertolongan. Tidak perlu rasa malu untuk meminta pertolongan apabila anda memerlukannya. Pengurus, rakan sekerja, dan mentor sentiasa ada untuk membantu anda berjaya.
  • Jaga diri anda. Kesihatan dan kesejahteraan anda adalah penting. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup, makan makanan yang sihat, dan kerap bersenam.
  • Nikmati perjalanan anda. Kerjaya anda adalah maraton, bukan pecutan. Nikmati perjalanan dan jangan terlalu keras terhadap diri sendiri.

Rudy Ludinata
Timbalan Pengarah CEM