CABARAN DAN STRATEGI KEUSAHAWANAN SISWA: ERA 'BANI' | PUSAT PEMBANGUNAN KEUSAHAWANAN DAN KEBOLEHPASARAN GRADUAN
» ARTIKEL » CABARAN DAN STRATEGI KEUSAHAWANAN SISWA: ERA 'BANI'

CABARAN DAN STRATEGI KEUSAHAWANAN SISWA: ERA 'BANI'

Cabaran dan Strategi Keusahawanan Siswa: Era 'Brittle, Anxious, Non-Linear, Incomprehensible' (B.A.N.I)

oleh: Rudy Ludinata, Timbalan Pengarah CEM

Dalam dunia perniagaan yang sentiasa berubah dan mencabar, keusahawanan siswa semakin menjadi fokus penting dalam menyediakan generasi masa depan untuk menangani cabaran masa kini. Era masa kini digambarkan sebagai "BANI," iaitu Brittle (Rapuh), Anxious (Cemas), Non-Linear (Tidak Teratur), dan Incomprehensible (Tidak Dapat Difahami). Dalam konteks ini, siswa perlu memahami cabaran ini dan mengaplikasikan strategi keusahawanan untuk mencapai kejayaan dalam era yang dinamik dan kompleks ini.

Cabaran Brittle (Rapuh)

Keadaan ekonomi yang tidak menentu dan rentetan perubahan teknologi telah menjadikan persekitaran perniagaan lebih rapuh. Siswa perlu memahami bahawa kejayaan perniagaan tidak lagi bersifat kekal, dan mereka mungkin perlu beradaptasi dengan perubahan yang cepat dan tidak terduga.

Strategi: Keseimbangan dan Kreativiti

Memiliki kepelbagaian dalam kegiatan perniagaan dan tidak bergantung pada satu sumber pendapatan boleh membantu melindungi perniagaan daripada ketidakpastian ekonomi. Selain itu, kepelbagaian bakat dan kreativiti dalam mengejar peluang baru juga penting.

Cabaran Anxious (Cemas)

Ketidakpastian ekonomi dan tekanan dari pelbagai sudut telah menyebabkan kebimbangan dan kecemasan dalam mengurus perniagaan. Siswa perlu mengatasi ketidakpastian ini dengan kepimpinan yang kukuh dan kecekapan dalam pengurusan risiko.

Strategi: Pembangunan Keupayaan Ketahanan Mental

Membangun keupayaan ketahanan mental dan menguruskan tekanan dengan baik adalah kunci dalam era yang cemas ini. Siswa perlu melibatkan diri dalam latihan kesedaran diri dan pembangunan keupayaan menguruskan tekanan untuk menghadapi cabaran seiring dengan pertumbuhan perniagaan.

Cabaran Non-Linear (Tidak Teratur)

Perubahan dalam teknologi dan pasaran tidak mengikut corak yang teratur. Siswa perlu menghadapi realiti bahawa perubahan boleh berlaku secara tidak teratur. Maka, mereka perlu sentiasa bersedia untuk mengadaptasi strategi perniagaan mereka.

Strategi: Kecekapan dalam Pembelajaran dan Adaptasi

Siswa perlu membangun kebolehan untuk belajar dengan cepat dan menyesuaikan diri dengan perubahan pasaran. Kecekapan dalam mendapatkan dan menggunakan maklumat baru serta berkomunikasi secara efektif akan menjadi aset utama.

Cabaran Incomprehensible (Tidak Dapat Difahami)

Teknologi seperti kecerdasan buatan (AI) dan big data telah mencipta persekitaran perniagaan yang sukar difahami secara tradisional. Siswa perlu mengembangkan keupayaan untuk memahami dan menggunakan teknologi ini dalam keusahawanan mereka.

Strategi: Penggunaan Teknologi dan Pembelajaran Berterusan

Mengikuti perkembangan teknologi dan memanfaatkannya untuk meningkatkan proses perniagaan adalah penting. Siswa perlu mengambil inisiatif dalam pembelajaran berterusan untuk memahami bagaimana teknologi baru dapat diterapkan dalam perniagaan mereka.

Kesimpulan

Dalam menghadapi era B.A.N.I ini, siswa perlu menganggap cabaran sebagai peluang untuk berkembang dan mencipta impak positif dalam keusahawanan mereka. Dengan strategi yang sesuai, seperti kecekapan dalam pembelajaran, adaptasi kepada perubahan, dan keupayaan untuk menguruskan tekanan, mereka dapat membina perniagaan yang berjaya dan relevan dalam konteks global yang sentiasa berubah.

Tarikh Input: 25/12/2023 | Kemaskini: 14/04/2024 | ludinata

SXEcGAr~