PASUKAN ERT KOMPLEKS MAHASISWA BERJAYA MENGAJURKAN KURSUS LATIHAN CPR | PUSAT PEMBANGUNAN KEUSAHAWANAN DAN KEBOLEHPASARAN GRADUAN
» BERITA » PASUKAN ERT KOMPLEKS MAHASISWA BERJAYA MENGAJURKAN KURSUS LATIHAN CPR

PASUKAN ERT KOMPLEKS MAHASISWA BERJAYA MENGAJURKAN KURSUS LATIHAN CPR

SERDANG 4 JULAI 2023 - Dalam usaha bersama untuk meningkatkan keupayaan tindak balas kecemasan dan kemahiran penyelamatan nyawa, Pasukan Tindak Balas Kecemasan (ERT) Kompleks Mahasiswa UPM telah menganjurkan Kursus Latihan Pemulihan pernafasan dan jantung (CPR) yang komprehensif pada 4 Julai 2023.

Dipimpin oleh Dr. Mohd Adnin Zakaria dari Unit Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan, Hospital Kajang, dan Puan Nor Fazilah Abdullah, Setiausaha Kehormat Cawangan Bulan Sabit Merah Malaysia UPM, kursus ini disertai dengan penuh semangat oleh Kumpulan Pasukan ERT Kompleks Mahasiswa UPM yang terdiri daripada staf CEM, PKPP, dan BAKD.

Profesor Madya Dr. Mass Hareeza Ali, Komandan Pasukan ERT Kompleks Mahasiswa UPM, menyatakan penghargaannya terhadap kerjasama ini dan menekankan kepentingan Kursus Latihan CPR dalam melengkapkan individu dengan kemahiran penyelamatan nyawa.

Dr. Mass Hareeza berkata, "Kami berbesar hati dengan kehadiran Dr. Mohd Adnin Zakaria dan Puan Nor Fazilah Abdullah untuk Kursus Latihan CPR ini. Kecekapan dan pengalaman mereka dalam kesihatan pekerjaan dan tindak balas kecemasan sangat berharga dalam memastikan kejayaan program ini."

Kursus Latihan CPR bertujuan untuk memberdayakan Kumpulan Pasukan ERT Kompleks Mahasiswa UPM dengan pengetahuan dan kemahiran praktikal yang diperlukan untuk bertindak secara berkesan dalam situasi kecemasan, terutamanya yang memerlukan CPR. Kursus ini merangkumi topik seperti mengenalpasti serangan jantung, melakukan pemampatan dada, memberikan nafas bantuan, dan menggunakan alat bantuan jantung luaran automatik (AED).

Dr. Mohd Adnin, seorang pakar kesihatan pekerjaan, menekankan kepentingan latihan CPR bagi komuniti UPM. Beliau berkata, "Kemampuan untuk melaksanakan CPR dengan cepat dapat meningkatkan peluang untuk bertahan hidup bagi individu yang mengalami kecemasan jantung”.

Puan Nor Fazilah, Setiausaha Kehormat Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSM) Cabang UPM, menekankan usaha bersama antara PBSM dengan warga UPM. "Kami gembira menyokong staf dalam menganjurkan Kursus Latihan CPR ini. PBSM UPM mempunyai komitmen yang berpanjangan dalam mempromosikan kemahiran pertolongan pertama selain Pasukan Unit Bantu Mula UPM. Kerjasama ini dengan jelas akan menyumbang kepada penciptaan sebuah komuniti universiti yang lebih selamat dan proaktif," katanya.

Dr. Mass Hareeza juga memuji penyertaan penuh semangat daripada Pasukan ERT Kompleks Mahasiswa UPM dan menekankan kepentingan program latihan seperti ini bagi pasukan tindak balas kecemasan. Beliau menyatakan, "Ahli ERT kami memainkan peranan penting dalam memastikan keselamatan dan kesejahteraan komuniti UPM. Kursus Latihan CPR ini melengkapkan mereka dengan kemahiran yang diperlukan untuk bertindak dengan pantas dan berkesan dalam keadaan kecemasan. Kami bangga dengan dedikasi dan komitmen mereka."

Kejayaan penganjuran ini, berupaya memperkuatkan tindak balas kecemasan dalam kalangan komuniti universiti. Dilengkapi dengan kemahiran penyelamatan nyawa, Pasukan ERT Kompleks Mahasiswa UPM bersedia untuk melayani dan melindungi kesejahteraan warga UPM.

"Kami berterima kasih atas kepakaran dan sokongan yang diberikan oleh Dr. Mohd Adnin dan Puan Nor Fazilah. Bersama-sama kami memupuk budaya kesiapsiagaan, memastikan bahawa komuniti UPM tetap selamat dan bersedia untuk menghadapi sebarang situasi kecemasan.”, Ujar Dr Mass Hareeza menutup perbualan.

Tarikh Input: 16/07/2023 | Kemaskini: 16/07/2023 | zul_mohd

SXEdEAI~