PROGRAM INVESTED SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA BERGEMA DI KAMPUS UPM | PUSAT PEMBANGUNAN KEUSAHAWANAN DAN KEBOLEHPASARAN GRADUAN
» BERITA » PROGRAM INVESTED SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA BERGEMA DI KAMPUS UPM

PROGRAM INVESTED SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA BERGEMA DI KAMPUS UPM

Serdang, 15 November 2023 - Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dengan kerjasama Universiti Putra Malaysia (UPM) telah mengadakan program INVESTED di kampus ini. Ianya adalah sebuah inisiatif yang bertujuan untuk meningkatkan literasi kewangan dan kesedaran pelaburan di kalangan pelajar.

Program ini diperkenalkan dalam satu majlis pelancaran yang dihadiri oleh pelbagai pihak termasuk wakil dari SC, pihak pengurusan UPM, dan pelajar universiti. INVESTED di UPM membawa bersama-sama siri bengkel, sesi ceramah, dan aktiviti-aktiviti pendidikan kewangan yang dirangka khusus untuk membekalkan pelajar dengan pengetahuan asas dalam bidang pelaburan dan keuangan.

Prof. Madya Dr. Mass Hareeza Ali, Pengarah Pusat Pembangunan Keusahawanan dan Kebolehpasaran Graduan (CEM) UPM, menyambut baik inisiatif ini dengan berkata, "UPM sentiasa memahami keperluan untuk menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang relevan di dunia sebenar. Program INVESTED adalah satu langkah proaktif untuk meningkatkan pemahaman pelajar mengenai pentingnya pengurusan kewangan dan pelaburan dalam pembangunan masa depan mereka."

Antara kegiatan utama program ini adalah bengkel pelaburan yang menyentuh aspek-aspek asas pelaburan, pengurusan risiko, dan pengenalan kepada instrumen kewangan. Turut disediakan sesi interaktif di mana pelajar berpeluang berbincang dan bertanya mengenai isu-isu berkaitan dengan pasaran modal dan pelaburan.

Datuk Seri Abdul Jalil Hamid, Pengarah Eksekutif dari SC, menyatakan, "Kerjasama dengan institusi pendidikan seperti UPM adalah penting dalam melaksanakan inisiatif seperti INVESTED. Pelajar adalah generasi masa depan, dan memberi mereka pengetahuan mengenai kewangan sejak awal adalah penting untuk membentuk pemikiran yang bijak dalam pengurusan kewangan mereka."

Program ini dijadualkan untuk dilaksanakan secara berperingkat diseluruh universiti di Malaysia, dan SC berharap agar INVESTED dapat memberi impak positif kepada pelajar UPM khasnya dalam memahami dunia pelaburan dan kewangan. Para pelajar yang menyertai program ini diharap mendapat manfaat yang berkekalan dalam pembangunan kerjaya dan pengurusan kewangan peribadi mereka. - CEM

Tarikh Input: 19/11/2023 | Kemaskini: 04/12/2023 | zul_mohd

SXEdLA5~