UPM Rangkul Anugerah Universiti Awam Paling Berkeusahawanan, 2016 | PUSAT PEMBANGUNAN KEUSAHAWANAN DAN KEBOLEHPASARAN GRADUAN
» BERITA » UPM rangkul Anugerah Universiti Awam Paling Berkeusahawanan, 2016

UPM rangkul Anugerah Universiti Awam Paling Berkeusahawanan, 2016

KUALA LUMPUR, 26 Jan - Universiti Putra Malaysia (UPM) buat julung kalinya merangkul Anugerah Universiti Awam (UA) Paling Berkeusahawanan, pada majlis Anugerah Keusahawanan Kementerian Pendidikan Tinggi (MEA) 2016.

Naib Canselor UPM, Prof. Datin Paduka Dr. Aini Ideris menerima anugerah itu yang disampaikan oleh Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh, pada majlis yang diadakan di sebuah hotel di sini.

Beliau menerima geran pembangunan keusahawanan bernilai RM200,000, trofi, plak dan sijil.

Turut hadir Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Dr.  Mary Yap Kain Ching dan Ketua Setiausaha Kementerian itu, Tan Sri Dr. Noorul Ainur Mohd Nur.

Anugerah itu bertujuan menghargai inisiatif dan usaha Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) yang cemerlang dalam pendidikan dan pembangunan keusahawanan.

Antara anugerah lain yang dipertandingkan ialah:

• Institutional Award for Public University
  • Institutional Award for Private University
  • Institutional Award for Polytechnic
  • Institutional Award for Community College
  • Best Student Enterprise Award
  • Best Social Entrepreneurship Project Award
  • Best Entrepreneurship Mentor Award
  • Best Entrepreneurhip Mentor Award

Sementara itu Prof. Datin Paduka Dr. Aini berkata beliau bersyukur atas kemenangan UPM itu dan mengucapkan terima kasih kepada staf serta pelajar.

beliau berkata, ia menunjukkan bahawa staf dan pelajar UPM boleh mencapai pelbagai kejayaan besar termasuk dalam bidang keusahawanan.

“Saya harap semua pelajar akan sama-sama melibatkan diri dalam dalam program yang dijalankan oleh universiti. Ini akan membuatkan mereka lebih berjaya pada masa depan,” katanya. - UPM

Tarikh Input: | Kemaskini: 25/07/2019 | zul_mohd

SXDdEAa~